תופעת ה- Serial שכבשה את הרשת עשתה לנו חשק לצאת ולגלות איזה פודקאסטים מעולים מסתתרים אי שם ומאיימים לשנות את הרגלי ההאזנה שלנו. התמכרות נעימה!


ב-1 באוגוסט 1981 שידורי הטלוויזיה של ערוץ MTV נפתחו בקליפ לשיר "Video Killed the Radio Star" של הבאנגלס. השיר התגלה כסוג של נבואה: ב-30 השנים הבאות קליפים, סרטונים והטלוויזיה חיסלו כמעט לחלוטין את תעשיית הרדיו. זוכרים את הימים שהיינו צריכים לחכות עד שישמיעו שיר אהוב ברשת ב' ואז למהר להקליט אותו על קסטות? אז היום אפשר פשוט לפתוח יוטיוב ולהיחשף למיליארדים של שירים, קליפים ותכניות טלוויזיה בלחיצת עכבר.

 

KM Podcasts 1


אך כנראה שלמדיום הרדיו יש עדיין איזשהו יתרון, ופודקאסטים בסגנון תסכיתי רדיו של פעם הופכים לתופעה של ממש. מבשרת הטרנד הייתה סדרת הפודקאסט "Serial" המותחת, שזכתה לשבחים מקיר לקיר של "הניו יורק טיימס", "הניו יורקר", "גרדיאן" ועוד, שהכתירו אותה "כמותחת ברמה של סרט של היצ'קוק".
הביקורות המשבחות גרמו לפודקאסט לצבור תאוצה, ולפי הערכות כשני מיליון מאזינים הקשיבו לכל פרק. את "סיריאל" יצרה העיתונאית שרה קוניג, והוא עוסק בחקירת רצח של נערה מבולטימור בשם היי מין לי ב-1999. עדנן סייד בן ה-17, שהיה האקס של מין לי, הואשם ברציחתה ונידון למאסר עולם. מה שמיוחד במקרה האמיתי לחלוטין הוא רצף הסתירות המוזרות, העדים המפוקפקים והעדויות הלא תואמות: עד מרכזי ששינה את גרסתו כל פעם, שיחות טלפון מסתוריות ולא מוסברות, אליבי שלעולם לא נבדק, עורכת דין מושחתת, תובע כללי שמכופף את החוקים ומציאת הגופה בנסיבות לא הגיוניות הם רק חלק מהתפניות הרבות בחקירת התיק הסבוך.

 

KM Podcasts 2


כל פרק מותח עוסק בראייה אחרת מהחקירה, תוך ניתוח דקדקני ולעיתים אובססיבי, ראיונות עם עדים שונים ואנשים הקשורים לפרשה ופריסת העדויות הידועות לנו וגם כמה רמזים שלא היו זמינים לחוקרי המשטרה לפני 15 שנים. מכיוון שהתכנית שודרה בזמן אמת באופן שבועי, התחקיר של קוניג התפתח תוך כדי התכנית ועדים שונים החלו לצוץ ולתרום לסיפור החקירה. השאלה המרכזית העומדת במרכז התכנית היא: האם האדם שנכלא באשמת הרצח באמת עשה את זה? ואם לא, מי לעזאזל רצח את מין לי ולמה? לאורך הפרקים המאזינים (וגם קוניג עצמה שמנחה את הפודקאסט ומספקת מבט רפלקטיבי לעבודת התחקיר שלה) נעים בין ביטחון מוחלט בכך שסייד הוא רוצח פסיכופת שמצליח להפעיל מניפולציות על כולם, לבין פקפוק מוחלט בעדויות שהוצגו ובמערכת המשפט כולה ותחושה שהפילו תיק רצח על נער חף מפשע.
הפודקאסט הדוקומנטרי וחקירת התיק שעומדת במרכזו גרמו להדים כה רבים בארה"ב, שאפילו במערכת המשפטית החלו לפקפק בהרשעה: עורכי דין מה" Innocence project", שעוסק במשפטים חוזרים במקרי הרשעות שווא החלו להתעניין בתיק וכרגע ישנה השערה כי רוצח סדרתי שפעל באזור רצח את מין לי. אך גם ההשערה הזאת לא מספקת את מעריצי הסדרה שטוענים כי דפוס הפעילות הידוע של הרוצח הסדרתי לא מתאים לרצח וכן לא מתאים לחלק מהראיות והעדויות המפלילות. בעקבות הסקרנות הרבה שעורר התיק והרצון לדעת מהן ההתפתחויות החדשות, ישנו פודקאסט שלם המוקדש כולו לסיריאל, ונקרא "Serial Serial". שם מנתחים שוב את הראיונות עם העדים ומעדכנים בהתפתחויות שקרו לאחר שידור הפודקאסט המקורי של קוניג. הם גם מספקים ראייה ביקורתית יותר, ורומזים שקוניג התעלמה מהעדויות והעדים שלא התאימו לנרטיב שניסתה לספר.
העובדה שיש ב"סיריאל" הרבה אלמנטים המזכירים תסכיתי רדיו המגוללים סיפורי בלשים ומתח בסגנון שמתכתב עם הפילם נואר, רק מעצימה את המתח והציפייה. אלא שבדצמבר 2014 "סיריאל" הגיעה לסופה עם הבטחה לעונה שנייה שתעלה מתישהו השנה ותעסוק במקרה אחר. אך בינתיים, מעריצים רבים נשארו צמאים לעוד פודקאסטים מצוינים, שיכולים להחליף ספר טוב או תכנית טלוויזיה מצוינת ואפשר להאזין להם באוטו או באוזניות בדרך לעבודה.
למזלנו, ישנם די הרבה תכניות מצוינות שניתן להוריד ולהקשיב להן בטלפון הסלולרי או במחשב. אספנו לכם כמה פודקאסטים מומלצים מז'אנרים שונים:

 

99% invisible


"99% Invisible" הוא פודקאסט שעוסק בעיצוב, אדריכלות ומוצרים שונים בחיינו שאנחנו בעיקר לוקחים כמובנים מאליהם. התכנית התחילה ברדיו אך מהר מאוד הפכה לפודקאסט צנוע, שפרקיו הם קצרים ומספקים ראייה קצת שונה על עיצוב. כמו שהבנתם משמו (99 אחוז בלתי נראה), זה קצת מוזר לעשות תכנית שמע על תחום ויזואלי כמו עיצוב. התכנית מתמודדת היטב עם הקושי ומספקת ראיונות וסיפורים מרתקים על דברים כגון המצאת הנורה החשמלית, רהיטי איקאה ומעליות. אם אתם חובבי עיצוב או סתם מתעניינים באופן בו הדברים סביבנו עובדים - הגיע הזמן להתמכר.


This American Life


תכנית הרדיו שהחלה לשדר עוד ב-1996 היא הצלחה גדולה בארה"ב ויש האומרים שהיא זאת שהתחילה את טרנד הפודקאסטים. היא עדיין משודרת ברדיו בכמה מדינות בארה"ב אך הפכה גם לפודקאסט מצליח, סדרה, סרט ואפילו סיורים חיים בהשתתפות חלק ממנחי התכנית. כל פרק בתכנית עוסק בנושא אחר, וכולל לרוב סיפורים קצרים או מאמרים מעוררי מחשבה ודיון. כל הפרקים מסופרים באופן מרתק, חלקם מבוססים על מקרים אמיתיים וחלקם בדיוניים לחלוטין. בנוסף, חלק מהפרקים מחולקים לכמה סיפורים שונים, המסופרים על ידי אנשים שונים, בעוד אחרים עוסקים כולם באותו הסיפור למשך כל הפרק. מכיוון שזו תכנית די ותיקה, ישנם מאות פרקים, אז לפני שאתם צוללים פנימה, מומלץ להציץ ברשימת הפרקים הטובים ביותר של הסדרה (מכיוון שאין המשכיות אפשר גם לדגום פרקים אקראית).


Radiolab


Radiolab מוכיח שפודקאסטים יכולים לעזור להרחיב את הידע שלכם ולספק עניין בנושאים כגון מדע ופילוסופיה. התכנית החלה כתכנית מדע פופולרי בתחנת רדיו ציבורית ובעקבות ההצלחה התרחבה והחלה לשדר ב-2008 גם בפודקאסט מצליח בנוסף לרדיו. התכנית לא מגבילה את עצמה ועוסקת במגוון נושאים, כולל פרק שלם העוסק בכפתורים (ובאמת עוסק בכוח והשמדה), האם יש באמת בחירה חופשית, הפילוסופיה שמאחורי תרגום, הקשר בין זיכרון ושכחה ועוד. כל פרק מלווה בראיונות מרתקים עם אנשים שונים וגם שימוש ייחודי בצלילים ומוזיקה על מנת להעביר את המסר של הפרק.


The Memory Palace


The Memory Palace הוא פודקאסט העוסק בהיסטוריה, אך בניגוד לאחרים, "ארמון הזיכרון" מתעסק בסיפורים קטנים מהעבר ואנשים שסביר להניח שלא שמעתם עליהם, ומערבב נוסטלגיה והומור באופן מדויק ומרגש. כך לדוגמה יש פרק שלם העוסק בהיסטוריה של אכילת לובסטרים או במקור הפחד להיקבר בחיים. כל הפרקים קצרים (בין 5 ל-15 דקות), ומסופרים בצורה נרטיבית ומלאת פרטים קטנים, כולל אפקטי סאונד שמצליחים להכניס את המאזין היישר לתוך הסיפור. המנחה נייט דימיו הוא בעל קול רדיופוני ומרגיע במיוחד, כך שהתחושה שהיא שהוא קורא לכם סיפור קצר לפני השינה מתוך ספר היסטוריה מרתק שמספר על אנשים שחיו לפני הרבה שנים.


StartUp


StartUp הוא פודקאסט שמתעסק באופן די רפלקטיבי בפודקאסטים, אבל גם בעסקים, יזמות וכסף. במרכז הפודקאסט אלכס בלומברג, שהגיע מהתכנית "This American Life" החליט להקים סטרט אפ משלו שעוסק, איך לא, בפודקאסטים. התכנית מלווה את בלומברג משלב גיוס הכספים, דרך הצגת הרעיון שלו למשקיעים ועד ניסיון לעשות אקזיט. בנוסף לליווי העסק שלו, הפודקאסט כולל שלל עצות מעשיות לבעלי עסקים, יזמים וסטארטאפיסטים צעירים עם חלומות גדולים.

 

סיפור ישראלי


לא רק בניכר: גם בישראל מתחילים להבין את הכוח והמשיכה של פודקאסטים איכותיים ומעניינים. אחד מהפודקאסטים הללו הוא סיפור ישראלי שהושפע מ-This American Life. בדומה לפורמט האמריקאי, כל פרק עוסק בנושא מסוים ואוסף מספרי סיפורים ישראלים צעירים, המשתפים מחייהם וסיפוריהם בניסיון להעביר איזו הוויה ורגש ישראליים שפודקאסטים מארה"ב לעולם לא יוכלו לעורר. כך לדוגמה פרק אחד עוסק בתחנה המרכזית וספריית היידיש שבתוכה בעוד פרק אחר עוסק במוות וכולל סיפורים על בית העלמין ירקון וקבורה בקומות. הפודקאסט המצליח אף עבר לאכסניית רדיו "רשמית" וניתן להאזין לו גם בגל"צ כל מוצ"ש ב-9 בערב.


Welcome to Night Vale


Welcome to Night Vale הוא פודקאסט מתוסרט על עיירה קטנה בשם "Night Vale". הפודקאסט משודר כתכנית הרדיו המרכזית של העיירה הקריפית, ומדווח על כל מיני אירועים מוזרים, אורות בשמיים, עננים בלתי מוסברים, בעלי חיים עם כוחות על ושינויים ברצף הזמן-חלל. כל הסיפור מוגש כדיווח חדשותי באווירת "טווין פיקס" פוגשת את "תיקים באפילה", אך גם מספק מנה הגונה של פארודיה על ז'אנר ה"אירועים מוזרים בעיר קטנה במרכז ארה"ב". כך התכנית מדווחת באותה נשימה על מכירת עוגות מוצלחת של הבית ספר המקומי והופעה של פירמידה מסתורית במרכז העיירה ("פלוס עדכונים חמים על החתול המרחף").


My Brother, My Brother and Me


כפי שניתן להבין מהשם, My Brother, My Brother and Me הוא פודקאסט שעוסק בשלושה אחים, שנותנים עצות ועונים על שאלות של מאזינים. למרות שזה אולי נשמע משעמם, מדובר באחד הפודקאסטים הקורעים ביותר שיש: האחים לבית מקאלרוי נשמעים רוב הזמן מסטולים והם מקשקשים על מגוון נושאים באופן מצחיק למדי. כך לדוגמה, פרק ממוצע מתחיל בתהיות פילוסופיות על "פוקימון" וממשיך בעצות סקס מוזרות. השאלות שהאחים מקבלים מהמאזינים וגם מוציאים מפורומים של "יאהו" הן הזויות למדי אבל זוכות לניתוח ממושך של האחים. יש גם פינות מצחיקות, אורחים מיוחדים וחלק מהפרקים אפילו מצולמים מול קהל חי, מה שמוסיף לאווירת הצחוקים.


עושים היסטוריה


עוד פודקאסט ישראלי ותיק ומצליח הוא עושים היסטוריה של רן לוי. הפודקאסט עוסק במדע פופולרי, היסטוריה, פיזיקה, פסיכולוגיה ועוד. כך לדוגמה יש פרק מרתק על ההיסטוריה של האינפלציה, צוללות במלחמת העולם השנייה וכן פרק על אבולוציה שמסביר בדיוק מתי וכיצד התחילו בני אדם ללכת על שתי רגליים. כל פרק מוגש בקלילות, וממש לא צריך להיות פרופסור כדי להבין את הנושאים ולרכוש קצת ידע כללי בצורה מעניינת וזורמת.


The Moth


The Moth הוא קבוצה של אמנים וסופרים שמוקדשת לאמנות הסיפור. הקבוצה נוסדה כבר ב-1997 וארגנה אירועים ברחבי ארה"ב במסגרתם אנשים הוזמנו לעלות לבמה ולספר סיפור (לרוב סיפורים אמיתיים) מול חדר מלא באנשים זרים. יותר מאוחר האירועים הללו הפכו לפודקאסט והחל מ-2009 הם גם משודרים בתחנות הרדיו הציבוריות. מכיוון שכל פרק מציג סיפור אחר, כל אחד מהם הוא עולם בפני עצמו: חלקם ארוכים, חלקם קצרים, לפעמים הם מצחיקים במיוחד ולפעמים הסיפורים קורעי לב. חלק מהמספרים הם סלבס וסופרים מפורסמים, אך בתכנית מזמינים גם אנשים "רגילים" לבוא לספר סיפור, כך שהמגוון באמת רחב.

 

The Infinite Monkey Cage


The Infinite Monkey Cage הוא פודקאסט בריטי מבית ה-BBC שהתחיל בתור תכנית רדיו פופולרית ועבר כגרסה מורחבת לפודקאסט. את התכנית מנחים הפיזיקאי בריאן קוקס והקומיקאי רובין אינס והוא עוסקת במדע. כל שבוע הפיזיקאי והקומיקאי מארחים פאנל של מדענים, אנשי תרבות וסלבס לדיון בנושא אחר כגון מסעות חלל, המפץ הגדול ומספרים. כפי שבטח הבנתם, זו לא תכנית מדע יבשושית. היא עמוסה במיטב ההומור הבריטי הציני וגם מספקת דיונים מעניינים באמת, בעיקר בגלל העובדה שיש גם "הדיוטות" וסתם אנשים מצחיקים בפאנל.


Audio Smut


Audio Smut הוא דוגמה מעולה לסיבה שפודקאסטים לא תמיד יכולים להיות משודרים ברדיו: זהו פודקאסט שעוסק בסקס באופן הכי ישיר, שלעיתים יגרום לכם להסמיק (ולכן לא מומלץ להקשיב לו בעבודה או באוטו עם עוד אנשים). כל פרק סקסי עוסק באספקט אחר של מין, אהבה ויחסים: פרק אחד שעוסק בנשיקות מתחיל בקולות נשיקה שוקקים של זוג אוהבים בעוד פרק אחר שעוסק במחלות מין ומראיין אנשים עם ניסיון בתחום בצורה לא יומרנית או מטיפה.


The Flop House


מכירים את זה שאתם רואים סרט כה גרוע וטיפשי שאתם פשוט לא מצליחים שלא לצחוק? The Flop House מבין את האנשים שמכורים לסרטים גרועים והוא מוקדש כולו לבי מוביז ושאר אסונות קולנועיים כגון פומפיי, דרקולה בתלת מימד, רובוקופ החדש וכמעט כל הסרטים של ניקולאס קייג' שיצאו בשנים האחרונות (כולל כאלה שבכלל לא ידעתם שקיימים). שלושה גיקים וחובבי קולנוע מקדישים כשעה לניתוח כל סרט תוך הערות מצחיקות במיוחד ואורחים מיוחדים.

 

קישורים נוספים אשר עשויים לעניין:

 

מה זה פודקאסט ואיך מאזינים? מתוך הפודקאסט של 9InStyle

 

e-max.it: your social media marketing partner

כתבות נוספות שתאהבו לקרוא: