אחרי שעקבנו אחר מדד הקפה העולמי ונכנסנו לפאניקה קלה הנוגעת למקיאטו שלנו, יצאנו לבדוק איזו מכונת קפה מניבה את כוס האספרסו הכי משתלמת, במינימום מאמץ ופירורי קפה על השיש.

חוץ מהטעם הנרכש והממכר שלו, הקפה הוכח כיעיל במניעת מחלות לב וכתורם לריכוז ויעילות בעבודה וזה בהחלט מצדיק לפנק את עצמנו במכונת אספרסו טובה לבית או למשרד.
לא שיש לנו בעיה עם קפה שחור, להיפך, הוא נהדר, אבל אי אפשר להשוות אותו אל מול אספרסו טרי שנסחט הרגע בלחץ המים עם הקרמה הנפלאה העוטפת אותו… ואז מגיעה השאלה - איזו מכונה לקנות? מספר התשובות שתקבלו לשאלה הזאת זהה למספר האנשים שתשאלו ולכן בחרנו להתייחס לנושא אחר: מהי העלות של כוס הקפה בכל אחת מסוגי המכונות הקיימות ולמי מתאימה כל אחת? איזה חברה לקנות ואיזה דגם- את זה כבר השארנו לכם לבחור.

 

KM coffeemakers 1איור: הגר ורטהיים

 

הקפסולות

 

מכונות העובדות עם קפסולות אלו הן המכונות הזולות ביותר בשוק האספרסו הביתי אך בשורה תחתונה: הקפה עצמו יקר.
לגבי איכות הקפה הדעות חלוקות ומגוון הקפסולות של החברות השונות הקיימות בשוק גדול יחסית ואכן יש קפסולות באיכות ירודה וקפסולות באיכות טובה מאוד. קפסולות מפלסטיק נחשבות לפחות טובות בגלל שלפלסטיק יש נטייה להשאיר טעם לוואי קל (וגם כאן איכות הפלסטיק משפיעה) קפסולות מאלומיניום הן הטובות ביותר אך היקרות ביותר..
עלות קפסולה נעה בין 1.75 ל- 3.30 ש"ח וזה לא נגמר בכך. יש להצטייד בחומר ניקוי אבנית שעלותו כמה עשרות שקלים ותדירות הניקוי בשימוש ממוצע היא אחת לשלושה-ארבעה חודשים. במקרה של תקלה שלא במסגרת האחריות עלות התיקון היא לרוב זולה ואם לא, אז כבר משתלם להחליף למכונה חדשה בגלל מחירה הזול. מחירן של מכונות הקפסולה נע בין 200 ל- 1600 ש"ח בממוצע. יש גם מכונות יקרות יותר כמובן אך בסכומים הגבוהים ההבדל לרוב הוא פעולות נוספות של המכונה ולא באיכות הקפה.

 

KM coffeemakers 3

 

בחישוב של כוס אחת ביום, לשני שתייני קפה  הגענו ל- 60 כוסות בחודש, שהן כ- 105 שקלים, לפי הקפסולה הזולה ביותר, העשויה פלסטיק. קפסולות מאלומניום יקרות יותר ומחירן מתחיל מ- 2.20 שקלים מה שמקפיץ את המחיר ל-132 ש"ח בחודש. זה בהחלט לא זול ואם אתם שותים 2 כוסות ביום (כל אחד) המחיר מכפיל את עצמו לכ-264 ש"ח בחודש עבור הקפה בלבד.

במידה ואתם שותים את הקפה שלכם בבית רק בבוקר ואת כל שאר הכוסות תשתו בעבודה או נוהגים לגוון גם בתה- זה בהחלט משתלם.
אם אתם שותים מספר כוסות קפה ביום בבית וכשמגיעים אורחים אתם מתבאסים על כל קפסולה, יכול להיות ששווה לכם לשקול אופציות אחרות.

 

מכונות ידניות

 

אלו מכונות שפעולתן דומה לאלו שבבית הקפה: החליטה מתבצעת ע"י הזרמת מים חמים בלחץ גבוה דרך כוס חליטה רטנה אשר מוכנסת ידנית ע"י ידית המחוברת אליה. כמות הקפה שמוכנסת לכוס החליטה נקבעת ע"י המשתמש.
מכונות אלו יעניקו לכם קפה מעולה- שתהיה תלויה באיכות הפולים. מחיר המכונה זול יחסית, ישנן מכונות בעיצוב יפיפיה שיראו מצויין על השיש שלכם, אך החיסרון שלה הוא בתיפעול - אמנם יש שיאהבו את ה"טקס" של הכנת הקפה אבל מי שאוהב לשתות קפה באופן ספונטני במהלך היום עלול למצוא את התהליך קצת מרגיז.
 יש לרוקן בכל פעם את מיכל הקפה למיכל אשפה ולנקות את הקפה הטחון שנשפך מסביב. בנוסף, הקפה הטחון שנכנס למכונה לא נשמר היטב לאורך זמן.

 

KM coffeemakers 4

 

יחד עם זאת, אם אתם מחסידי הקפה האיכותי ושותים אותו בכמות של 2-3 כוסות ביום יכול להיות שזאת המכונה עבורכם. בתדירות שכזאת התיפעול לא באמת מציק והמחיר זול משמעותית ממכונה אוטומטית.
עלות קפה טחון בחנויות הקפה מתחיל ב- 80 שקלים לקילו ומעלה אולם ניתן למצוא בסופר חבילות של 250 גרם נמכרות ב- 42 ש"ח (פחות או יותר, תלוי במותג) אנחנו ממליצים לרכוש קפה בחנויות הקפה ולבקש מהמוכר לטחון את הפולים במקום או לחילופין להחזיק מטחנת קפה בבית ולרכוש פולים קלויים שלמים.
תהליך הטחינה יכול להיעשות אחת לשבועיים כך שגם הוא לא מעיק במיוחד.
מטחנה מקצועית תעלה בין 1000 ל- 2000 ש"ח אולם יש מטחנות מעולות וזולות יחסית בכמה מאות שקלים. גם כאן צריך להוסיף למשוואה חומר לניקוי אבנית אשר יעלה כמה עשרות שקלים לכל ארבעה חודשים.
כמה יצא לנו? לפי 80 ש"ח לקילו קפה, ו-7 גרם לכוס קפה סה"כ 57 אגורות לכוס (עלות הקפה, וזה פחות מעלות של קפה נמס!).


מכונות אוטומטיות

 

אלו הן המכונות היקרות ביותר, הרולס רויס של עולם הקפה הביתי ומחירן החל מ- 2500 ש"ח ומעלה. האחזקה שלהן דורשת תשומת לב אולם עלות האחזקה אינה גבוהה ועלות פולי הקפה שאינם טחונים היא הזולה ביותר. איכות הקפה תלויה בכם ובסוגה פולים שתרכשו.
איך זה עובד? למכונה יש שני מיכלים, אחד לפולי הקפה והשני למים. בלחיצה על כפתור הכנת האספרסו (קצר, ארוך, כפול) המכונה טוחנת את כמות הפולים המדויקת שנדרשת לכוס הקפה וחולטת אותם עם כמות המים המתאימה לקפה שבחרתם. שאריות הקפה (שיוצאות בצורה של עוגיות, מה שהפך להיות הכינוי שלהן) נאגרות במיכל פסולת שיש לרוקן בכל פעם שמתמלא. אגב, שאריות קפה נחשבות כפסולת אורגנית וניתן גם לרוקנה לטוחן אשפה בכיור. כמות פירורי הקפה על השיש הינה אפסית ואת רוב חלקי המכונה ניתן לנקות במדיח.

 

KM coffeemakers 5

 

במידה וצריכת הקפה שלכם גבוהה, כמו שלנו, ומדובר ב למעלה מ- ארבע כוסות קפה ביום, כל יום- זאת ככל הנראה המכונה המשתלמת והנוחה ביותר לתיפעול עבורכם.
חסרונות: עם מורכבות המכונה גדל פוטינציאל התקלות והבעיות, אולם יש לציין כי המכונות החדשות כיום נחשבות אמינות ועלות חלפים אינה יקרה בהכרח. לעומת זאת מכונות זולות ופשוטות עלולות להתקלקל יותר רק שאותן לא תמיד שווה לתקן בגלל עלות המכונה. חיסרון נוסף הוא גודלה הפיזי של המכונה שמשבית נדל"ן יקר של משטח העבודה וכן הן אינן מצטיינות בעיצוב תעשייתי נהדר כמו חלק מהמכונות הידניות.
עלות הקפה זהה למכונות ידניות, כ-56 אגורות לכוס. העלויות הנלוות הן חומר ניקוי אבנית ומסנן אבנית שעולים כמה עשרות שקלים. כך ארבעה מסנני אבנית וחומר ניקוי לשנה יעלו בין 300 ל- 400 ש"ח לכל היותר, כך שבחשבון הסופי מדובר על 25 שקלים בחודש.

 

מקינטה

 

וכמה מילים על המקינטה: זאת לא בדיוק מכונה והקפה שהיא מייצרת הוא למעשה מוקה ולא אספרסו כי הקפה מבושל ולא חלוט אבל בשורה התחתונה המכשיר הותיק (והפוטוגני!) הזה מייצר קפה מצוין, ללא עלויות אחזקה וטיפולים שוטפים חוץ מהצורך לשטוף אותו לאחר השימוש.

 

KM coffeemakers 6

 

כמו במכונות הידניות יש צורך בקפה טחון מראש (או במכונה ביתית לטחינת פולים) והעלות היא זהה - 56 אג' לכוס קפה. בהיעדר עלות חשמל ומחירו הזול של הגז (למרות שיש מקינטות חשמליות) זהו הפיתרון הזול ביותר לכוס "אספרסו", או ליתר דיוק מוקה.

 

KM coffeemakers 2

בשורה תחתונה: לצרכני קפה קלים מכונות הקפסולה נותנות פיתרון מעולה ואלגנטי: עלות מכשיר נמוכה, עיצוב יפה, חיסכון במקום על השיש ומינימום התעסקות. ברגע שצריכת הקפה עולה - זה הזמן לעבור למכונה ידנית או אוטומטית, עלות המכונה מצדיקה את עצמה לאורך זמן בחיסכון של עלות הקפה.

e-max.it: your social media marketing partner

כתבות נוספות שתאהבו לקרוא: