יום טיול מלא טעמים, סיפורים ומפגשים המתין לנו בין סמטאות תרשיחא ועכו העתיקה בחברתם של נורית פורן ואוסמה דלאל. האחת, מנהלת רכש בתעשיית המזון לשעבר ובעלת עסק מבטיח לסיורים קולינריים והשני, שף מוכשר, הידוע בכינויו "ילד הפלא" אשר בוודאי שמעתם את שמו הנישא למרחקי סצינת הקולינריה הישראלית. השניים הוליכו אותנו במסלול מרתק בין נבכי המטבח הערבי-ישראלי אשר לצד המסורת מאמץ לתוכו השפעות איטלקיות, צרפתיות וים-תיכוניות וחושף פיוז'ן מעניין ובעיקר טעים.
החיבור בין נורית לדלאל נולד דרך האוכל והפך לחברות קרובה ואמיצה. מלאי ידע וחוכמת חיים, ההליכה לצידם ברחובות ובסמטאות חוויתית וסוחפת. הם הכירו ממש במקרה, כאשר נורית החלה לתכנן סיור קולינארי בעכו העתיקה ונהגה לשוטט לבדה בעיר. שלא כהרגלה היא נכנסה לנבכי הבזאר התורכי מצדו המערבי ושם נתקלה במסעדה קטנה הנושאת את השם דלאל. כאשר התיישבה על הבר ניגש אליה אוסמה עם חיוך הקסם ומאכלי הים המטריפים שלו ולאחר שלוש שעות שיחה ובקבוק ערק בייצור עצמי נולדה חברות מיוחדת המגשרת על כל פערי הגיל והתרבות.
סיורים קולינאריים הם החוויה האולטימטיבית מבחינתנו. המפגש הבלתי אמצעי עם האנשים שמייצרים, מבשלים ואופים, אלו שיושבים בירכתי המטבח, מאחורי דלפקים ודוכנים - והסיפורים הנהדרים שהמפגשים הללו מביאים עמם הם תוספת מיוחדת לכל מנה, גם זו הפשוטה והיומיומית ביותר.
סמטאות תרשיחא ועכו העתיקה מחביאות בתוכן סיפורים רבים ותמהיל האנשים שפוגשים בדרך הינו מגוון ומעורר השראה. לנורית יש כישרון לאסוף סביבה אנשים מיוחדים, אלה שלרוב שותקים בעשייתם - ולדובב אותם לסיפורים נפלאים.
לדלאל לעומת זאת, יש כישרון לקחת חומרי גלם טריים ומעולים ובפשטות לרקוח מהם כישופים. כך הוא עובר בין הדוכנים בשוק, אוסף חומרים, קוצץ, חותך, מתבל, מזלף וכהרף עין עומדת מנה מצולחתת, מוכנה לטעימה. הידע שלו בתרבות האוכל הערבי על סוגיו ומקורותיו השונים פשוט מדהים. כשהוא מסביר על דרכי תיבול עלי הגפן הלבנונים לעומת הסורים ובהשוואה למה שמתרחש בתוך הסירים בבית סבתו בשפה מצוחצחת, קשה להאמין שמדובר בבחור בן 24.
את בוקר הסיור פתחנו במעלה תרשיחא עם קפה ומאפים צרפתיים משובחים בבולונז'רי של שאהין, The good bread bakery. שאהין אופה מדי יום מאפים שונים, אין יום הדומה לקודמו מבחינת התפריט כך שלא מומלץ להיקשר לאחד הטעמים אלא רק לטעום כמה שיותר וליהנות מהרגע.
עלי גפן וכרוב ממולאים בתוספת ליקר פירותי המתינו לנו בתחנה הבאה, חנות מוסיקה ערבית מסורתית עם טאצ' עדכני של בחור חמד בשם אליאס אשר ניגן על עוד. בסופי שבוע החנות הקטנה מתמלאת בצעירים מקומיים המגיעים לג'מג'ם ולדבריה של נורית מדובר בחגיגה של ממש.
בדרכנו לאכול משאושה וחציל בטחינה אצל חומוס פול אל חיאט עצרנו בבית המלאכה של שאהין הזקן, יצרן סכינים אשר מייצר בשיטה מסורתית סכיני מטבח ושף איכותיים במחירים קטנים. שמענו ממנו על עבודתו ורכשנו סכינים מעולים - המלצה חמה מאיתנו לכל חובב בישול.
יצאנו מסימטאות העיירה והגענו לפאתי תרשיחא. שם ממוקם השוק הפעיל בשבתות והאהוב מאוד על תושבי האזור. טעמנו את הפלאפל של יוסף ואת הכנאפה המצויינת של ממתקי אבו ג'ימי אותה אנו מכירים משווקי האיכרים במרכז. שמחנו לגלות את המקור ועוד יותר שמחנו לגלות שבמקום מכינים כנאפה טבעונית מצויינת!
קינחנו בגלידה איטלקית משובחת של בוזה והמשכנו ליעד הבא, סמטאות השוק של עכו העתיקה.
נחתנו בדוכן הדגים הטריים של עבודי - דגי רייס אדורה - ושם דלאל שלף את הסכין מהמערכה הראשונה והחל לפלט לוקוס לסביצ'ה חלומית בליווי אפרסמון, אבוקדו נענע ומיטב תבליני השוק.
בדרך לביקור מיוחד אצל סבתו של דלאל בדירתה הנמצאת ממש על החומה עצרנו לטעום את כדורי הפלאפל של שמסייה, אצלו "זה לא פלאפל זה כדורי זהב" כפי שאנשי המקום קוראים בקול גדול ואת הכנאפה הבהירה והמעולה של ממתקי קשאש.
בבית הקטן שעל החומה פתחנו חלון לים, חלון ממנו בני המשפחה נוהגים לזרוק חכה ולדוג דגים המגיעים ישירות לשולחן האוכל. על הגז עמד סיר מלוא עלי גפן ממולאים וממנו בידיים חשופות טעמנו את טעמי הילדות של השף המוכשר.
לקינוח מסע הדילוגים שלנו עצרנו בחנות התבלינים הגדושה בכל טוב של לורנס ומשם לתחנה האחרונה - מסעדת הטאפאס של דלאל בבזאר הטורקי.
שם על אותו ערק מקרב לבבות טעמנו מנות מופלאות ממוחו הקודח של בחור הקסם - אקורד סיום מושלם.
מידע שימושי:
מידע אודות הסיורים הקולינריים ב"עולם של נורית" - בתיאום מראש בלבד, עם נורית פורן: 052-828-3022
דלאל - עכו טאפאס 052-430-6976, מומלץ להזמין מקום מראש.